CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ BÜLENT TEZCAN’IN BASIN AÇIKLAMASI (14 MAYIS 2018)
14.05.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ BÜLENT TEZCAN’IN BASIN AÇIKLAMASI

(14 MAYIS 2018)

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan Genel Merkezde düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti:

Değerli basın mensupları, hepiniz hoş geldiniz. Ortadoğu’dan yine acı haberler alıyoruz. Filistin’de İsrail’in bir kanlı saldırısıyla karşı karşıyayız Gazze’de binlerce vatandaşın İsrail’in saldırısı sonucu yaralandığını, 37 insanın öldürüldüğünü acı bir şekilde öğrendik. Gazze’de katliam var, bu katliamı kınıyoruz. İnsanlık açısından bir büyük ayıp yaşanıyor, bir büyük utanç tablosu. Ortadoğu yine provokasyonların beşiği, Ortadoğu yine masum insanların kanının akıtıldığı, egemenlerin Ortadoğu’yu paylaşma kavgası içerisinde masum insanların zulme uğradığı bir coğrafya. 1700 yaralı en son gelen haber, 500 kişi mermi yarasıyla yaralanmış. Ölü sayısını takip etmeye imkan yok, acımız her geçen dakika büyüyor. En son ben buraya çıkarken 37 ölü olduğu haberini aldık, indiğimizde kaç olacak bilemiyoruz. Bu büyük utancı insanlık ve halklar hak etmiyor. Trump ve İsrail, Ortadoğu’nun bağrına bir hançer saplamıştır. Bu uygulamalar barışa değil, çatışmaya, savaşa davetiye çıkaran uygulamalardır. Ortadoğu barışını bir kere daha bağrından hançerlemiştir. Trump’ın maceracı tutumu ve İsrail’in onunla ittifakı Ortadoğu’da yeni bir çatışma alanı yaratmıştır. Barışı inşa etme konusunda, kanın durmasını sağlama konusunda çaba harcanmasını beklerken bir yeni ve acı çatışmayla karşı karşıyayız. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Öldürülenlere, katledilenlere Allah’tan rahmet diliyoruz, bütün insanlığa başsağlığı diliyoruz, zerrece kalmış insanlık değerleri için başsağlığı diliyoruz, yaralıların bir an önce şifa, sağlığa kavuşmasını diliyoruz.

Değerli arkadaşlar, Filistin ve İsrail sorununda çözüm Filistin ve İsrail’in bağımsız devlet olmasıdır. İki devletli çözümdür. Ne yazık ki bu adım Trump’ın büyükelçiliği Telaviv’den Kudüs’e taşıma kararı ve adımı Ortadoğu’da, Filistin’de barışı tesis edecek olan iki devletli çözümün bağrına saplanmış bir hançerdir. Filistin ve İsrail egemen, bağımsız iki ayrı devlet olmalıdır, Doğu Kudüs Filistin’in başkenti olmalıdır. Bunu tanımayan, bunu ihlal etmeye dönük her adım Ortadoğu’da Filistin halkının meşru haklarını çiğneyen zorbaca adımlardır. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye ne yazık ki süreçte çatışmaları önleme konusunda etkin bir pozisyon alma noktasında geç kalmıştır. Hükümet Ortadoğu’da problemleri çözme konusunda sorunu çözecek etkili adres olmaktan ne yazık ki çıkmıştır. AK Parti hükümeti Türkiye Cumhuriyetini bölgede bu tip problemlerde etkin ve aktif çözüm merkezi olmaktan çıkarmıştır. Bunun acısını bölge halkları şimdi kan ve acıyla, gözyaşıyla ödemektedir. Türkiye’de hükümetin daha etkin bir pozisyon alması ihtiyacı çok acildir. Doğu Kudüs Filistin’in başkentidir ve iki devletli çözümde bütün dünya kamuoyu Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlar derhal bu çatışmayı ortadan kaldıracak ve Filistin sorununu çözecek barış odaklı adımları atmak zorundadır.

Değerli arkadaşlar, Türkiye önümüzdeki süreçte Ortadoğu’da bütün çatışma süreçlerinde barışın temsilcisi olan etkin bir aktör olarak yer almak zorundadır. Bunun yolu da Türkiye’nin dış politikasını yeniden bu merkezde inşa etmesinden geçiyor. Bir kere daha Filistin’deki bu katliamı kınıyoruz, Filistin halkına ve bütün mazlumlara, insanlığa başsağlığı diliyoruz. Trump’ın, Amerikan hükümetinin ve İsrail hükümetinin bu kanlı katliamdan derhal vazgeçmesi ve barışı tesis için olumlu adımlar atmasını bekliyoruz.

Teşekkür ederim, sorularınız varsa alabilirim arkadaşlar.

Soru- Efendim milletvekili aday listeleri bekleniyor. Dün Sayın Genel Başkana bir ön rapor sunulduğu belirtildi. Liste şekilleniyor mu yavaş yavaş, sürpriz isimler var mı? Bir de Sayın Genel Başkan İstanbul’dan mı, İzmir’den mi aday olacak? İki yönde de iddialar var.

Bülent TEZCAN- Bu konuda çok yoğun bir çalışma devam ediyor. Aday adaylarımızın başvurularını aldık. 5 Genel Başkan Yardımcısı arkadaşımız aday adaylarıyla doğrudan mülakat yaptı, onları dinlediler ve onların raporlarını aldılar. Bölgedeki sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve kanaat önderlerini arıyoruz, bölgelerin özelliklerini, ihtiyaçlarını tespit etmek ve aday adayları noktasında bir değerlendirme yapmak üzere oralarla görüşmeler devam ediyor. Ayrıca il örgütlerimizin görüşlerini sorduk, il başkanlıklarımız, ilçe başkanlıkları, kadın ve gençlik kollarıyla birlikte değerlendirmeler yapıp bölge dengelerini ifade eden il görüşlerini Genel Merkezimize gönderiyorlar. Bugün yoğun biçimde onlar geliyor kapalı zarflar içerisinde. Bugün ve yarın tamamlanacak. Yine bütün bu bilgileri birlikte değerlendirip önümüzdeki günlerde adayların listeleri şekillenecek. Tabi hafta sonunu bulur bu şekillendirme. Bir iki gün içerisinde bu çalışmalar tamamlanınca Sayın Genel Başkanımızla bir ön toplantı yapıp bu bilgileri birlikte ele alacağız. Hafta sonunda da süreç netleşir ve zaten haftaya Pazartesi son gün. Pazar günü Merkez Yönetim Kurulu toplantımız ve Parti Meclisi toplantımız olacak. Orada listelerimiz son şeklini alıp Pazartesi günü de inşallah hayırlısıyla Yüksek Seçim Kuruluna vereceğiz.

Sayın Genel Başkanımızın adaylığıyla ilgili soru sordunuz. Sayın Genel Başkanımız Türkiye’de bütün örgütlerimiz Sayın Genel Başkanımızın kendi bölgesinden aday olmasını büyük bir istekle karşılar, onur olarak kabul ederler. Sayın Genel Başkanımız o konudaki tercihini bilahare yapacaktır, kendi kararıdır.

Soru- Efendim partiniz tarafından hazırlanan propaganda kitapçığı özellikle Osmanlı vurgusunun dikkat çektiğini görüyoruz. Hatta kullanılan bir ifade var Cumhuriyet Halk Partisi özellikle Abdülhamit konusunda da ezberleri bozmaktır ifadesi dikkat çekiyor. Bu noktada bir eksiklik mi görüldü, neden özellikle altı çizildi, bir değerlendirmeniz olacak mı?

Bülent TEZCAN- Hangi kitapçığı kastettiğinizi bilmiyorum daha şey olarak dağıtılan bir seçim bildirgesi henüz dağıtılmadı. Ancak birçok yerde söylediğimiz gibi Cumhuriyet Halk Partisi tarihi çarpıtan, tarihle kavga eden, ülkenin geçmişiyle bugününü kavga ettiren tarih anlayışına her zaman karşı çıkmıştır, bundan sonra da karşı çıkmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti bir büyük birikimin ürünüdür, o büyük birikim Selçukluyu da, Osmanlıyı da, daha önceki uygarlıkları da kapsayan, sadece büyük Türk devletlerini değil Anadolu’da kurulan bütün uygarlıkları kapsayan bir büyük mirasın ve birikimin ürünüdür. Bu çerçevede hiçbir zaman Cumhuriyet Halk Partisi Osmanlı konusunda bir reddi miras içerisinde olmamıştır, cumhuriyet tarihi de böyle bir miras içerisinde olmamıştır. Bir yalancı tarihe karşı ezber bozma sürecimiz devam ediyor. Bu çerçevede Osmanlı’daki modernleşme süreci ve hareketleri, Cumhuriyeti kuran kadroların o birikimi devralıp bir önemli devrimle bir yeni döneme taşımaları bizim tarihi birikimimizin parçalarıdır. Bu çerçevede tarihi özellikle aradaki 100 yıllık dönemi, Abdülhamit’ten sonra bugüne kadar geçen 100 yıllık cumhuriyet dönemini reklam arası sayanlara karşı çarpıcı bir ifadedir söylediğimiz şey. Ne Abdülhamit’i reddederiz, ne Cumhuriyeti reddederiz. Biz Osmanlıyla, Selçukluyla, Türkiye Cumhuriyetiyle bir büyük ve bütün tarihin parçasıyız. İfade edilen şey budur.

Soru- Efendim Duygu Özdemir, TRT Haber. Beyannameniz 24 Mayıs’ta açıklanacak, çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz? Tamamlandı mı, ne durumda ve bizimle paylaşabileceğiniz birkaç başlık var mı?

Bülent TEZCAN- Seçim Bildirgemiz tamamlandı. Tabi redakte ediliyor, tekrar okunuyor, editör mü diyorsunuz, edisyon mu diyorsunuz siz daha iyi bilirsiniz o işlemler var onlar devam ediyor. 24 Mayıs günü Congresium’da hem aday tanıtımımızı yapacağız, hem seçim bildirgemizi tanıtacağız. Tabi ki şimdiden seçim bildirgesinde şunlar var dersek o tanıtımın sürprizini kaçırmış oluruz. Ama şunu söyleyeyim, Cumhuriyet Halk Partisi nasıl ki 2015 7 Haziran seçimlerindeki seçim bildirgesiyle ezberleri bozup iktidarın bile önce şaşırıp sonra taklit etmek, kötü taklit etmek zorunda kaldığı bir ciddi seçim bildirgesi hazırlamışsa yine öyle bir seçim bildirgesi hazırladı arkadaşlarımız. Ekonomik sorunları çözen, Türkiye’nin beş temel sorununu çözen, ekonomi, demokrasi, eğitim, toplumsal barış ve dış politika eksenindeki beş temel sorunun nasıl çözüleceğini çok net anlatan, ücretli, dar gelirli, esnaf, çiftçi, emekli, işçi, memur, çalışanların, öğrencilerin, gençlerin somut sorunlarına güncel, somut, akılda kalan, çarpıcı öneriler içeren çok güzel bir seçim bildirgesi hazırladık. Geri kalanını 24 Mayıs günü göreceksiniz.

Soru- Bugün Meclis Başkanı İsmail Kahraman 26. dönemi değerlendirme toplantısı düzenledi. Biliyorsunuz geçmişte özellikle laiklikle ilgili çok tartışılan sözleri olmuştu. Bugün değerlendirmesinde saltanatçı değilim cumhuriyetçiyim, ayrıca laiklik Türkiye’deki tatbikatıyla uygun gördüğüm bir kavramdır dedi. Geçmişle kıyasladığımızda farklı yönde bir açıklama. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bülent TEZCAN- Yani yaşanan süreçte Türkiye’nin laikliğe ihtiyacının bu kadar çarpıcı bir biçimde ortaya çıktığı ve toplumun haklı bir şekilde laikliği bu kadar sıkı sahiplenmesi karşısında 26. dönem TBMM Başkanının önceki sözlerinden sonra bu kadar kendini bunları söylemek zorunda hissetmesi kuşkusuz önemlidir ama yeterli değildir. Ne yazık ki 26. dönem TBMM Başkanı hala gönül ferahlığıyla göğsünü gere gere evet Türkiye Cumhuriyeti laik bir cumhuriyettir, laiklik inançların güvencesidir, laiklik toplumsal barışın güvencesidir, bu ülkeye laikliği getirenler ve yerleştirenleri rahmetle anıyoruz, yad ediyoruz. Ortadoğu’da kanlı diktatörlükler yaşanırken Türkiye Cumhuriyetinin bu kanlı diktatörlükler çizgisinden uzaklaşabilmesinde laikliğin toplumsal barışı her şeye rağmen ayakta tutabilmesinde laikliğin önemini bir kere daha hatırlıyoruz ve bu konuda laikliği Türkiye’de yerleştirenleri rahmetle, minnetle anıyoruz diyebilme erdemini gösterememesini ve hala utangaç bir biçimde bunları söylüyor olması da 26. Dönemin talihsizliği olsa gerek.

Teşekkür ederim arkadaşlar.

CHPnet